Karelsbrug

Vind 26 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Praag

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Tsjechische hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Pragenaren feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen Stedentrips zorgt ervoor dat je voorbereid je stedentrip Praag beleeft met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Tsjechië geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Brandweer: 150

Politie: 158

Ambulance: 155

Bijzonderhedenomhoog

Verkeersregels - Voordat je in Tsjechië in de auto stapt, is het lezen van de verkeersregels een absolute must. Door rood rijden wordt in Nederland met een forse boete bestraft, in Praag wordt je rijbewijs ingenomen, en zelfs je auto. Andere belangrijke regels: het is verplicht overdag stads- of dimlicht aan te hebben. Rijden onder invloed wordt bestraft met max. 1 jaar gevangenisstraf. Handsfree bellen is verplicht. Fietsers onder de 18 jaar zijn verplicht een helm te dragen. Let ook op bij spoorwegovergangen: hier mag niet harder dan met 30 km per uur overheen gereden worden!

Feestdagenomhoog

Nieuwjaar

Pasen

Dag van de arbeid

Bevrijdingsdag (1945)

Dag van de heilige Cyrillus Methodius

Sterfdag van Jan Hus

Dag van de heilige Vaclav

Onafhankelijkheidsdag

Studentenopstanden

Kerstavond

Kerst

Klimaatomhoog

Het klimaat van Tsjechië behoort tot het Midden-Europese type met voornamelijk westelijke oceaanwinden. In de drie zomermaanden valt de meeste neerslag.Praag behoort tot de warmste en droogste plekken van Tsjechië. De stad ligt in een bekken van een aantal rivieren, zoals de Moldau, de Ohre en de Elbe. Daardoor is de Tsjechische hoofdstad gedeeltelijk beschut tegen de wind en de regen; de gemiddelde temperatuur in juli (de warmste maand) is 19,5 graden Celsius en in januari (de koudste maand) -0,5 graden Celsius. Ook het neerslagcijfer is heel laag, namelijk 486 mm.Qua temperatuur is Praag het best te bezoeken in de zomermaanden, al zijn de Praagse winters ook betoverend mooi!

Openingstijdenomhoog

Op werkdagen zijn de winkels in Praag geopend van 09:00 tot 17:00. Op zaterdagen sluiten de winkels, in tegenstelling tot veel andere grote steden, vaak al vroeg in de middag. Warenhuizen en internationale keten sluiten iets later en sommige zijn ook op vrijdagavond geopend.

Tijdzoneomhoog

GMT +1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT +2. In Praag is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In tegenstelling tot bijna alle andere Europese landen, wordt er in Tsjechië nog niet met de Euro betaald. Het wettige betaalmiddel hier is de Tsjechische Kroon (CSK). Eén kroon is opgedeeld in 100 heller. Er zijn munten van 50 heller en 1, 2, 5, 10, 20 en 50 kronen. Papiergeld is er van 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 kronen.

Uiteraard is het het makkelijkst je euro's in Nederland al om te wisselen. In Praag kan dit bij de banken en wisselkantoren. Banken wisselen meestal tegen een voordeligere commissie (ongeveer 2-3 %) dan wisselkantoren (9 %), maar de rijen zijn er vaak langer . Sommige wisselkantoren zijn 24 uur per dag open. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 17:00. Als je buiten deze tijden om geld wilt wisselen, kun je terecht bij Bureau de change in het centrum van Praag. Bewaar altijd de nota die je ontvangt bij het wisselen, deze wordt soms bij het terug wisselen gevraagd.

Vervoer

Auto

Per auto

Je bent langer onderweg dan wanneer je het vliegtuig pakt, maar je kunt wel gaan en staan waar je wilt als je met de auto gaat! Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 8 uur naar Praag. Het is een afstand van zo'n 865 kilometer. Voordeel is dat je op de Tsjechische wegen aardig kunt doorrijden. Op de snelwegen is de max. snelheid 130 km/u, op de autowegen 110 km/u en op overige wegen buiten de bebouwde kom 90 km/u.

In het centrum

In het centrum

Het openbaar vervoer van Praag is goedkoop en is goed geregeld. Het kaartjes-systeem werkt iets anders dan in Nederland.

Er zijn losse tickets verkrijgbaar. Ben je van plan om niet al te lang gebruik te maken van de metro, tram of bus? Dan schaf je een kaartje van ca. 18 CZK aan. Hiermee kan je tot 20 minuten gebruik maken van de tram of bus zonder over te stappen óf tot 30 minuten in de metro.

Ook zijn er dagkaarten en kaarten voor meerdere dagen te koop en tevens al vooraf te reserveren.

Tip: Kinderen tot 6 jaar en personen boven de 70 jaar reizen gratis op vertoon van geldig legitimatie.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Het duurt ongeveer een half uurtje om per taxi het centrum van de stad te bereiken, mits het verkeer een beetje meewerkt natuurlijk. Per bus en metro is deze reistijd ongeveer net zo lang.

Het goedkoopste is natuurlijk om het openbaar vervoer te gebruiken. Wil je met het openbaar vervoer, dan pak je eerst lijn 119 naar metrostation Dejvická. Hiervandaan rijdt lijn A naar het historische centrum van Praag. Haltes: Malostranská - Lesser Town (Malá Strana), Staromestská - Old Town (Staré Mesto) en Wenceslas plein. Bus 100 brengt je vanaf de luchthaven naar metrostation Zlicin. Hier stap je op lijn B naar het centrum.

Vliegtuig

Per vliegtuig

De luchthaven van Praag staat officieel bekend als Vaclav Havel International Airport. De luchthaven ligt 17 km ten westen van het centrum. Er zijn diverse bars, restaurants en cafés op de luchthaven te vinden, evenals vele Tsjechische en internationale winkels. De vliegtijd vanaf Schiphol naar Praag bedraagt ca. anderhalf uur.

Wijken

Hradcany (Burchtwijk)

Hradcany (Burchtwijk)

Vanuit de gehele stad heeft men uitzicht op de heuvel met de indrukwekkende Praagse Burcht. De heuvel, gelegen in een bocht van de Moldau is vanaf de 9e eeuw uitgegroeid tot een indrukwekkende bezienswaardigheid met o.a. het beroemde Gouden Straatje en voormalige woonhuis van Franz Kafka, het Koninklijk Paleis met de indrukwekkende Vladislavzaal en de St. Vitus Kathedraal. De burchtwijk is vanuit het centrum eenvoudig te voet of per tram bereikbaar.

800PX-~1

Josefov (Joodse wijk)

Vroeger een ommuurde getto, nu een indrukwekkende wijk doordrenkt van de Boheemse Joodse cultuur. De oudste Joodse begraafplaats van Europa is een monument op zich. De eeuwenoude wijk kenmerkt zich door de prachtige synagogen en statige patriciërshuizen. Heden ten dage treft men in Josefov naast de imposante monumenten een uitgebreid aanbod aan trendy horeca en boetieks, geconcentreerd rond de straatjes Dlouha en Dusni. De wijk is te voet bereikbaar vanaf het Oude Raadhuisplein.

Mala Strana (Kleine Zijde)

Mala Strana (Kleine Zijde)

Ontstaan in de 18e eeuw, gelegen aan de voet van de Praagse Burcht. Zonder meer één van de mooiste wijken van Praag, met name door de vele prachtig onderhouden monumenten als het Wallenstein Paleis en de 16e-eeuwse Karmelietenkerk. Kenmerkend voor de wijk zijn de smalle, kronkelende straatjes en de Sint-Nicolaas kerk met de 75 meter hoge koepel.

Nove Mesto (Nieuwe Stad)

Nove Mesto (Nieuwe Stad)

De ‘jongste’ wijk van de stad, vooral geroemd om de vele winkel- en uitgaansgelegenheden. Kenmerkend zijn de vele brede straten, boulevards en pleinen waarvan het Wenceslasplein met het Nationaal Museum het meest bekend is. Het Nationaal Museum herbergt een grote collectie uit de Boheemse historie en is een bezoek meer dan waard. Aan de andere kant van het plein staat de indrukwekkende Maria Sneeuwkerk met haar prachtige gewelven.

Smichov (Andel)

Smichov (Andel)

Gelegen aan de linkeroever van de Moldau, ten zuiden van de wijk Mala Strana. Tot begin 20e eeuw een zelfstandige gemeente, nu opgeslokt en onderdeel van de stad Praag. In het zuiden een wijk met een landelijk karakter en in het noorden modern en industrieel. Rondom metrostation Andel bevindt zich een groot en modern winkelcentrum, een bioscoop en uitstekende (traditionele) restaurants, waardoor de wijk ook populair is om te overnachten.

Stare Mesto (Oude Stad)

Stare Mesto (Oude Stad)

De oudste wijk van de stad, en wellicht ook de meeste indrukwekkende wijk. Het middelpunt van de stad, het Starometské plein (Oude Raadhuisplein) wordt omgeven door prachtige gotische monumenten als het eeuwenoude raadhuis met de astronomische klok, de Tynkerken en de Kruittoren (vanwaar men een mooi uitzicht over de stad heeft). De wijk wordt omgeven door elegante winkels en boutieks, kunstgalerijen en uitstekende bars en restaurants.